Əsas » Məqalə » Pəhrizlər

Qan qrupu üzrə pəhriz (2-ci qrup)

Çəkinin artmasına səbəb olan mıhsullar

ƏT. Pis qavranılır. Piy şəklində təxirə salınır. Qida zəhərləri məzmunu artırır.

SÜD QİDA. Maddələr mübadiləsini ləngidir.

ADİ TƏRƏVƏZ LOBYA. Həzm fermentlərlə ilə əməkdaşlıq edir, maddələr mübadiləsini yavaşıdaraq.

LOBYA. Həzm fermentlərlə ilə əməkdaşlıq edir, maddələr mübadiləsini yavaşıdaraq.

BUĞDA insulin fəaliyyətini Zəiflədir. Kalori zərərsizləşdirilməsinə pisləşdirir.

Artıq çəkili atmaya səbəb olan məhsullar

BİTKİ YAĞLARI. Səmərəli həzmə kömək edir. Şişlərə mane olur.

SOYA MƏHSULLARI. Səmərəli həzmə kömək edir. Orqanizm tez mənimsənilir.

TƏRƏVƏZ. Maddələrin səmərəli mübadiləsinə kömək edir. Bağırsağın etməyə stimullaşdırır.

ANANAS. Kalori istifadəni yaxşılaşdırır. Bağırsağın etməyə stimullaşdırır.

Ət və ev quşları
Xeyirli hesab edilən məhsullar:

Yoxdur.
Bitərəf məhsullar:

Toyuq əti hər növ. Hind toyuğu əti.
Qadağandır:

Qoyun. Donuz əti. Mal. Qaz ətini. Dovşan əti. Camış əti. Kəklik əti. Qırqovul əti. Quzu əti. Maral əti. Qara ciyər. Ürək. Dana. Ördək əti.

Dəniz məhsulları

Xeyirli hesab edilən məhsullar:

Qruper. Sarı xanı balığı. Karp. Qırmızı beriks. Kumja (qızılbalığı-alabalığı). Dəniz mələyi (balıq). Əlvan alabalıq. Ronka (gümüşü xanı balığı). Alabalıq. Skumbriya. Yeyilən ilbiz. Treska. Şuryata Cənubi afrika sardina.
Bitərəf məhsullar:

Akula. Şalban yanı. Daş xanı balığı. Koryuşka. Qılınc-balıq. Morone. Dəniz qulağı (molyusk). Dəniz xanı balığı. Nərə. Porqi. İşıqlı lusian. Durnabalığı.
Qadağandır:

Ançous. Barrakuda. (dəniz durnabalığı). Ağbalıq. Venerka. Daraq (molyusk). Uzun kambala. Avropa merluza. Kürü. Kalmar. Qalxan balığı. Yengəcdir. Xırda dəniz xərçəngi. Qızıl balıq (hisə verilmiş). Lufar. Midiya (molyusk). Bəzi molyusklar. Dəniz dili. Ömər. Səkkizayaqlı ilbiz. Pikşa. Zolaqlı zubatka. Zolaqlı xanı balığı. Çay xərçəngi. Təzə, duzlu və ya turşuya qoyulmuş siyənək balığı. Günəş balıq. Yeməli qurbağa. Mozalan süfrəsi. Dəniz ilbizi (molyusk). Tısbağa dəniz.
 

Süd məhsulları və yumurta
Xeyirli hesab edilən məhsullar:

Soya süd və pendir.
Bitərəf məhsullar:

Ev pendiri (sort "Farmer"). Yoqurt. Qatıq. Keçi südü. Yumşaq pendir. Pendir olan keçi südü. "Mosarella" (yağsız) pendir. "Rikotta" (yavan) pendir. Pendir "Feta" (yunan, süddən ağ keçi).
Qadağandır:

Mavi pendir. Kazein (qida). Kərə yağı -. Dondurma. Мюнстерский pendir. Yağsızlaşdırılmış (2%) süd. Ayran. Sıxılmış kəsmik. Qaymaqlı pendiri. Zərdab - süd. Pendir: Amerikalı "Bri" "Qauda" "Qryuyer" "Çedder" "Yasrlsburq" "Nevşatel" "Parmezan" "Provolonne" "Kamamber" "Kolbi" "Monterrey yumşaq", İsveçrəli. Üzlü süd. Şərbəti - süd.

Yağlar və piylər
Xeyirli hesab edilən məhsullar:

Kətan yağı. Zeytun yağı.
Bitərəf məhsullar:

Qaraciyərin piy morina balığı.
Qadağandır:

Yerfındığı. Qarğıdalı. Küncüt. Pambıq.

Qoz və toxum
Xeyirli hesab edilən məhsullar:

Araxis. Yerfındığı yağı. Qabaq günəbaxan.

Bitərəf məhsullar:

Qoz ləpəsi. Sidr qozu. Xaşxaş toxumu. Badam fındıq və quru.Pasta toxumlardan küncütü (küncütü). günəbaxan toxumu yağı. Toxumlar küncütü. Günəbaxan tumu. Şirin (yeməli şabalıd). Fındıq.
Qadağandır:

Amerika qoz. Püstə.

Paxlalı bar
Xeyirli hesab edilən məhsullar:

Yöndəmsiz, yaxud şüalanan lobya. Qırmızı soya paxlası. İnək noxud. Tərəvəz yaşıl-qınlı lobya. Lobya "pinto" (xal-xal). Qara lobya. Mərci.
Bitərəf məhsullar:

Ağ lobya. Ağ noxud. Lobya "Jikama". Lobya "Kanelini". Lobya "fava". Yaşıl noxud. Yem paxlası. Qabıqlar noxud. Qabıqlı lobya ilə liflə. Lobya torpaq yumşaldan növ.
Qadağandır:

Lobya qara ("dənizçi"). Qırmızı paxlalar. Limsk lobya. Noxud (noxud qoyun). Adi lobya. 

Taxıllar və yarmalar
Xeyirli hesab edilən məhsullar:

Амарант. Qarabaşaq. Sıyıq.
Bitərəf məhsullar:

Камут. Qarğıdalı yarması. Qarğıdalı unu (iri üyütməni). Vələmir yarması və ya un (yulaf unu). Yulaf çap. Darı - hava (dağıdılmış). Düyü - hava (dağıdılmış). Düyü çap. Spelta (buğda növü). Arpa.
Qadağandır:

Cücərmiş buğda. Buğda.

Çörək və yağlı çörəklər
Xeyirli hesab edilən məhsullar:

Düyü qoğalı. Çörək olan buğda пророщенной. Olan soya unundan çörək. Çörək "Essene".

Bitərəf məhsullar:

Çörək olan düyü. Olan qarğıdalı çörəyi. Özü olmadan çörək. "Spelta" olan buğda çörəyi. Çovdar çörəyi -. Xırçıldayan kökələr.
Qadağandır:

Yağlı çörəklər. Bir neçə dənli bitkilərdən buğda çörəyi. Matsa - buğda. Çörək - buğda. Olan çovdar çörəyi. Cecəni

Tərəvəz
Xeyirli hesab edilən məhsullar:

Ənginar. Quru armud (yeralması). Kələm "braunkol". Kələm - yarpaq. Kələm - quşqonmaz (brokkoli). Kolrabi. Yarpaq tərəvəzlər. Çuğundur yarpaqları. Soğan - sarı. Soğan - ispan. Soğan - qırmızı. Soğan-kəvər. Manqold (təbəqəli çuğundur). Kök. Petruşka. Zoğlar qarayoncanı. Tofu (soya məhsulu). Turnepsi (yem rep). Qabaq пепо. Kaftar. Kasnı. Sarımsaq. İspanaq.

Bitərəf məhsullar:

Avokado. "Bok-çoy". Şalğam. Brüssel kələmi. Su qozu (çilim). Göbələk "Portobello". Göy soğan. İtaliyalı kasnı. Kervel. Keşniş. Kress - su. Qarğıdalı. Soğan. Yaşıl zeytun. Cavan yarpaqları xardal. Dəniz qulağı (göbələk). Dəniz bitki (yosun). Xiyar. Qıjı (buruqlar). Zoğlar bambuq. Zoğlar qızılı lobya (maş). Ax turpu. Raps. Turp. Kahı salatı. Çuğundur. Kərəviz. Mərəçüyüd. Zirə. Balqabaq. Razyana. Gül kələmi.
Qadağandır:

Badımcan. Şirin kartofu. Göbələk - oranjereya. Göbələk "şitake". Sarı bibər. Yaşıl bibər. Kələm: Ağ, Çin. Kartof - "ağ" və "qırmızı". Qırmızı acı (qızğın) bibəri. Lobya "Lima". Zeytun: Yunan, İspan, Qara. Bibər "xalapeno". Pomidorlar.

Meyvə və giləmeyvə
Xeyirli hesab edilən məhsullar:

Ərik. Ananas. Qanla. Gilənar. Qaragilə. Böyürtkən. İdi. Kişmiş. Əncir - təzə və qurudulmuş. Quşüzümü. Limon. Gavalı. Qaragilə. Qara gavalı.
Bitərəf məhsullar:

Qarpız. Üzüm "Konkord". Nar. Armud. Quava. Yemiş "Kanan". Yemiş "Krenşou". Göy üzüm. Çiyələk (çiyələk). İspaniya yemiş. Karambol. Kassaba (qış yemiş). Kivi. Qırmızı qarağat. Qırmızı üzüm. Firəng üzümü. Kumkvat. Laym. Moruq. Müşk yemiş. Нектарин. Şaftalı. Meyvəsi maldilini (hind ənciri). Milad yemiş. Xurmalar. Xurma. Qara qarağat. Qara üzüm. Alma. Giləmeyvə kəndalaşı.
Qadağandır:

Portağal. Banan. Yemiş "Kantalupa". Hindqozundan. Manqo. Naringi.Papaya. Ravəndi.

Şirə və mayelər
Xeyirli hesab edilən məhsullar:

Su limon şirəsi ilə. Şirələr: Qara albalı, ərik, gavalı, ananas, грейпфрутовый, kök, kərəviz.
Bitərəf məhsullar:

Şirələr: Üzüm, kələm, quşüzümü, xiyar və digər ölkələrdən tövsiyə edilən tərəvəz, alma.
Qadağandır:

Portağal şirəsi. Papayi şirəsi. Tomat şirəsi.

Ədviyyatlar
Xeyirli hesab edilən məhsullar:

Zəncəfil. Miso. Soya sousu. Тамари. Qara mət. Sarımsaq. Arpa maya.
Bitərəf məhsullar:

Ağar. Avis. Reyhan. Berqamot. Qonur yosunlar. Vanil. Qərənfil. Xardal. Ətirli istiot. Hil. Kerri. Kervel. Ağcaqayından hazırlanmış sirop. Keşniş. Darçın. Qırmızı yosunlar. Qarğıdalı nişasta. Qarğıdalı siropu. Kurkuma. Dəfnə yarpağı. Mərzə. Maranta. Bal - Muskat. Nanə. Nanə sünbüllü (qıvrım). Nanə istiot. Bibər (qabıqlı qırmızı bibər). Petruşka. Pimiento (ispaniya bibəri). Düyü sirop. Rozmarin. Şəkər - ağ. Şəkər - qəhvəyi. Qəhvəyi düyü sirop. Duz. Tamarind (hindistanlı xurma). Tapioka. Kəklikotu (kəklikotu). Zirə. Şüyüd. Kaftar. Kəklikotu - bağ. Adaçayı. Şokolad. Ekstraktı olan badam. Tərxunu (yovşan növü). 
Qadağandır:

Ətirli sirkəsi. Ağ sirkə. Taxıl qurudulmuş bibər. Jelatin - qida. Kayens istiot. Qırmızı üzüm (şərab) sirkəsi. Bibər - ağ. Döyülmüş qara istiot. Pulu (yarması) qırmızı bibər. Alma sirkəsi

Ədviyyatlar və əlavələr
Xeyirli hesab edilən məhsullar:

Xardal.
Bitərəf məhsullar:

Münasib meyvə olan cem və jele. Turşular və şorabalar. Həftəbecər (xırda tərəvəz) Turş və ya şirin marinadda və ya şüyüd sirkədə. İti qarniri olan turşuya qoyulmuş tərəvəz, bir qayda olaraq, çox xırda kəsilənlər; Sosiskaya olan xardal əvəzinə adətən təklif olunur ki, qoğala. Salat hazırlama (münasib inqrediyentlərdən ibarət olan kiçik olan yağlar).
Qadağandır:

Ketçup. Mayonez. Zərif soya sousu.

Ot çayları (şirələr)
Xeyirli hesab edilən məhsullar:

Aloe. Yemişan. Valerian. Hamar qarağac. Jenşen. Boy çiçəyi. Yaşıl çay. Zəncəfil. Pıtraq. Qarayonca. Çobanyastığı. Giləmeyvə itburnu.
Bitərəf məhsullar:

Alzina. Kəndalaş. Verbena. Qidrastis ("qızıl mətbuatı", sarıkök - kanadalı). Səna (yarpaq səna). Ağ palıd qabığı. Cökə. Çiyələk yarpağı. Moruq yarpağı. Dəvədabanı. Nanə istiot. Zəncirotu. Quşəppəyi. Petruşka. Böyrək ağ ağcaqayın. Biyan kökü. Kəklikotu (kəklikotu). Tut giləmeyvə. Boymadərən. Mayaotu. Adaçayı. Şandra.
Qadağandır:
Кayen istiotu. Qırmızı yonca (çəmən). Ravəndi. Turşəng - qıvrım.

Digər içkilər
Xeyirli hesab edilən məhsullar:

Yaşıl çay. Qəhvə  ("dekaf" və standart). Qırmızı şərab.

Bitərəf məhsullar:

Ağ şərab.

Qadağandır:

Distillə edilmiş etil spirti olan içkilər. Pivə. Soda-kolam və sodalı içkilər. Çay - qara ("dekaf" və standart).

 

Bölmə: Pəhrizlər | Əlavə edildi: azerhero (07.05.2014) | Müəllif: R.C E W
Baxış: 760 | Reytinq: 0.0/0
Bütün rəylər: 0
omForm">
avatar

Kitablar — zamanın dalğaları ilə səyahət edən və nəsildən-nəslə öz qiymətli yükünü ehtiyatla aparan fikir gəmiləridir.

- Frensis Bekon

Son 90 gün ərzində kitab oxumamaqdan daha pisi kitab oxumadığına görə narahat olmamaqdır.

- Cim Ron

Kitabları yandırmaqdan daha pis şey onları oxumamaqdır.

- Rey Bredberi

Yaxşı kitab aysberqə oxşayır, onun yeddi-səkkiz hissəsi suyun altında gizlənib.

- Ernest Heminquey

Kitablarım mənə çatacaq qədər böyük bir krallıqdır.

- Shakespeare

Mən, kitablarımı yaratmadan əvvəl, kitablarım məni yaratdılar.

- Montaigne

Kitabsız yaşamaq; kor, kar, dilsiz yaşamaqdır.

- Seneca

Bu günün gərçək universiteti, bir kitabxanadır.

- Carlyle

Kitab, tək ölümsüzlükdür.

- Rufus Choate

Exlaqa uyğun ya da zidd kitab deyə bir şey yoxdur. Kitablar ya yaxşı yazılmışdır, ya da pis. Hamısı bu qədər!

- Oscar Wilde

Ümidlə açılıb qazancla bağlanan bir kitab, yaxşı bir kitabdır.

- Alcott

Kitablar, itmiş başların abidələridir.

- Sir William Dave

Kitablar, heç solmayacaq bitkilərdir.

- Herrick

Kitab heç aldatmayan bir yoldaşdır.

- Guilbert De Pixrecourt

Axmaqlarla oturub-durmaqdansa , kitabla tənha oturmaq yaxşıdır.

- Qasım bəy Zakir

İnsan güc ilə yox, mütaliə etməklə ağıllanır.

- C.Bruno

Az bildiyini başa düşmək üçün çoxlu oxumaq lazımdır.

- Mişel Monten

Kitablar özünüzə və başqalarına hörmət etməyi öyrədəcək, ürəyi və ağlı, dünya və insanlıq sevgisiylə dolduracaq.

- Maksim Gorki

Kitab həyatın ən uzaq və qaranlıq yollarında insana işıq bəxş edən əfsanəvi çıraqdır

- A.M.Upit

BAKI QIZLAR UNİVERSİTETİ
1992-ci ildə təsis edilən və həmin vaxtdan da fəaliyyətə başlayan Bakı Qızlar Universitetinin (əvəllər Bakı Ali Pedaqoji Qızlar Seminariyası adlanırdı) yaradılmasında məqsəd respublikada qadın pedaqoji kadrlar yetişdirmək, onların intellektual səviyyəsini yüksəltmək və gənc qızları ailə həyatına hazırlamaqdan ibarətdir. Hazırda universitetdə "Sosial pedaqoji” və "Filologiya-tarix” fakültələri fəaliyyət göstərir. "Sosial pedaqoji” fakültədə "Təhsildə sosial-psixoloji xidmət”, "Psixologiya”, "Coğrafiya müəllimliyi”, "ibtidai sinif müəllimliyi”, "Məktəbəqədər təlim və tərbiyə”, "Riyaziyyat və informatika müəllimliyi”, "Filologiya-tarix” fakültəsində isə "Xarici dil (ingilis) müəllimliyi”, "Azərbaycan dili və ədəbiyyat müəllimliyi”, "Tarix müəllimliyi”, "Jurnalistika” üzrə bakalavr, "İbtidai sinifdə tədrisin metodika və metodologiyası”, "Pedaqogika nəzəriyyəsi və tarixi”, "Azərbaycan ədəbiyyatı”, "Azərbaycan dili”, "Azərbaycanın yeni və ən yeni tarixi” sahəsində magistratura səviyyəsində kadr hazırlığı aparılır.
Bakı Qızlar Universiteti Nazirlər Kabinetinin 1996-cı il fevralın 21-də 21 saylı sərəncamı ilə dövlət qeydiyyata alınmışdır. 2013-cü ildə Azərbaycan Respublikası Təhsil Nazirliyinin lisenziya komissiyası BQU-nun çoxilli fəaliyyətinin, onun yüksək maddi-texniki bazasının, infrostrukturunun, təlim-tərbiyə sisteminin Azərbaycan Respublikası təhsil Qanununa Azərbaycan Respublikası Nazirlər Kabinetinin "Ali təhsil Müəssisələrinin fəaliyyətinə xüsusi razılıq (lisenziya verilməsi haqqında qərarına, Azərbaycan Respublikası Təhsil Nazirliyinin sənədlərinə uyğn qurulduğunu, pedaqoji kadrların hazırlanmasında əldə olunmuş nailiyyətlərini nəzərə alaraq universitetin fəaliyyətinə xüsusi razılıq (lisenziya) verilməsini məqsədəuyğun hesab etmişdir. Eyni zamanda 2013-cü ildə universitet akreditasiyadan keçmişdir. Universitetdə müxtəlif fənnlər üzrə kabinetlər, dörd kopüter otağı, kitabxana, badii yaradıcılıq studiyası, tələbə elmi cəmiyyəti, Tələbə Gənclər təşkilatı, dörd dərnəklər, nəşriyyat, idman zalı, yeməkxana, kadrlar şöbəsi və mühasibatlıq fəaliyyət göstərir.
Learn more